verrassend lokaal haarlemmermeer hoeve de vogel elisabeth marianne

“In onze boerderijwinkel Hoeve de Vogel Elisabeth in Nieuw-Vennep, koop je groenten van eigen land, maar ook verse eieren, jam en honing!”

Wie ben je?

Ik ben Marianne van Arkel. 47 Jaar en eigenaresse van boerderijwinkel Hoeve de Vogel Elisabeth in Nieuw-Vennep. Ik ben een dochter van akkerbouwers.

Na mijn studie ontwikkelingssociologie in Wageningen heb ik gewerkt in Kenia en Mexico. Daarna gaf ik in Ethiopië les in landbouwvoorlichting voor de landbouwuniversiteit.

Eenmaal terug in Nederland ben ik gestart met het geven van cursussen aan jongere bedrijfsopvolgers. Meestal waren dit boeren en boerinnen die het bedrijf van hun ouders wilden overnemen.

Na deze periode ben ik mij steeds meer gaan richten op mijn agrarische bedrijf dat zowel voedsel produceert, alsook een aantal maatschappelijke functies vormgeeft.

Hoe is jouw huidige bedrijf ontstaan?

Ik had mijn eigen bedrijf Hoeve de Vogel aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp. Een zorgboerderij met een boerderijwinkel. Nadat ik Jan Ham van Gebroeders Ham Elisabeth Hoeve leerde kennen, hebben wij omstreeks 2014 onze bedrijven samengevoegd om onze krachten te bundelen.

Om de samenwerking vorm te geven, is de naam Hoeve de Vogel Elisabeth ontstaan.

Wat zijn je hoofd- en nevenactiviteiten?

  • Ik verleen 4 dagen per week dagbesteding aan volwassenen met een beperking. Dit kunnen mensen zijn met dementie, geheugenproblematiek, maar ook met beperkingen op lichamelijk of psychisch gebied. Hierover vertel ik straks meer.
  • Daarnaast hebben wij een boerderijwinkel waar je o.a. verse eieren, aardappelen, jam, honing, kaas, groenten en nog meer kan vinden.
  • Ook hebben wij een educatief boeren wandelpad. Een route van 3 km langs de akkers.
  • Ik ben regio coördinator van Landbouw en Zorg. Dit zijn 12 zorgboerderijen in de regio. Wij zijn aangesloten bij stichting Landzijde, een provinciale stichting met ruim 100 zorgboerderijen.
  • Wist je dat je bij de boerderijwinkel van Hoeve de Vogel Elisabeth in Nieuw-Vennep, ook je eigen groenten kan oogsten? Voor het eerste jaar hebben wij een zelfoogst concept waar mensen voor een vast bedrag per jaar een abonnement kunnen afsluiten. Je krijgt dan wekelijks een mailtje wat je mag komen oogsten. Voorbeelden zijn: rabarber, diverse slasoorten, rode bieten en nog meer… Zij gaan weg met een goed gevulde tas en nemen soms ook andere dingen mee uit de boerderijwinkel. Wij hebben al ruim 20 enthousiaste abonnees en er is nog plek voor meer!
Kom naar Hoeve de Vogel Elisabeth voor verse boerenjam van Marianne
Kom naar Hoeve de Vogel Elisabeth voor verse groenten

Waar ben je het meest trots op?

Dit vind ik de leukste vraag! Wij zijn heel trots op ons bedrijfssysteem. Een voedsel producerend bedrijf, waar ook ruimte is voor de ontwikkeling van mensen. De verschillende activiteiten sluiten goed op elkaar aan.

Bijvoorbeeld: In de moestuin groeit groenten en onkruid.  Onkruid wordt weer voer voor de kippen. De kippen leggen eieren en poepen. Daar ontstaat mest en dat gaat weer op de composthoop, bij de pompoenen of de komkommers.

Het is een soort kringloop, waarin veel verschillende mensen met o.a. een arbeidsbeperking, een volwaardige rol krijgen. Iedereen moet kunnen meedoen. Het gaat niet per se om een hoge productie. De een maakt 3 eieren schoon, de andere maakt 300 eieren schoon. Het maakt allemaal niet uit. Het belangrijkste is het gevoel van “ertoe doen, meedoen, je bent nodig”. Zij gaan aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis.

Daarnaast hadden wij vanaf half februari 2020 een nest met torenvalken, recht boven onze boerderijwinkel! Een vader, moeder en 5 jongen. Wij hebben ze zien opgroeien en alle fases perfect kunnen volgen. Begin juli 2020 zijn zij begonnen met uitvliegen. Dit is echt een winst van dit voorjaar!

Wat wil jij over 5 jaar bereikt hebben?

Een nog mooier bedrijfssysteem waarbij je echt voedsel produceert voor je omgeving, met behoud van de zorg en educatie. Een plek waar mensen heel graag hun eten bij je willen halen. En wanneer wij meer klanten krijgen, kunnen wij ook meer investeren om het assortiment nog groter te maken.

Bekijk mijn bedrijf op de interactieve kaart van Haarlemmermeer.